Saturday, July 27, 2013

Despre politică


Mă gândeam dacă ar fi bine să încep cu politica. Nu ar fi. Dar totuşi o fac. În special pentru că e nevoie de clarificări.

Politica, definită de DEX-u' din '86 ar fi Activitate a claselor sociale, a grupurilor sociale, în raport cu statul, determinată de interesele și de scopurile lor; activitate a organelor puterii și conducerii de stat în domeniul treburilor publice interne și externe, care reflectă orânduirea socială și structura economică a țării; participare la treburile statului.

Evident, toţi avem nevoi. Nevoile se concretizează în idei, de regula idei politice, iar ideile în fapte, tot politice. Avem nevoie de politică pentru a ne proteja interesele, nevoile, dorinţele, ş a.m.d. În societatea democratică, se presupune să alegem oameni care să ne ofere această protecţie.

"Politica", în schimb, e cu totul altă chestie. Dacă ideile sunt la baza politicii, atunci la baza "politicii" e minciuna, interesul personal, demagogia. "Politica" e scena pe care se dă lupta pentru cine să ne conduca prost. Aşa că, de fapt, când auzi vorbindu-se pe stradă despre politică, să nu uiţi ghilimelele care insoţesc noţiunea asta.

Se zice că tot românul se pricepe la politică şi la fotbal. Poate. Dacă politica nici nu ar şti s-o definească, in "politică" românul e docent. Ştim din experienţă cât de bine merge campania electorala insoţită de mici şi bere şi diverse alte pomeni ieftine. În fond, "politica" se reduce la campania electorală. Orice lucru bun făcut de un "politician" e făcut în scopul realegerii şi nicidecum nu ar dori să servească interesului public. Mai de mult aveai bani înainte să intri în politica şi nu intrai ca să câştigi bani ci mai repede îi pierdeai. Acum însă, pentru "politicianul" nostru, funcţiile din stat s-au dovedit a fi o treabă foarte lucrativă, dacă şti să te foloseşti de sistem.

"Politica" e o parodie a politicii adevărate, în timp ce "politicienii" sunt epigoni ai politicienilor adevăraţi.

No comments:

Post a Comment